Plzeňské pletichy a likvidace malých podnikatelů

30. 01. 2017 17:33:09
Asi ve snaze přispět občanům Plzně 10 - Lhoty na vývoz odpadních vod Zastupitelstvo Plzně schválilo zvrácené usnesení o udělování dotací nejdražším vývozcům na trhu a tím odsoudilo místní malé podnikatele k likvidaci.

V roce 2002 přistoupila Lhota k Plzni s dohodou, že Plzeň ve Lhotě vybuduje do třinácti let kanalizaci. Třináct let uteklo jak odpadní voda a Lhota kanalizaci samozřejmě nemá a s největší pravděpodobností ani dalších deset let mít nebude. Je úplně relevantním požadavkem občanů Lhoty, že se domáhali alespoň zlepšení služeb s vývozem odpadních vod z žump. Zde pletichář vycítil příležitost k tomu, aby ohnul pár těch miliónů jinam.

Jako překážkou se pro pleticháře objevil volný trh, kde doposud dva místní podnikatelé vyváželi svým sousedům žumpy za směšných 800 Kč. Stočné okolo 200 Kč pak proplácelo město. Jeden z místních podnikatelů však v době sklizně vypadl a druhý to sám nezvládal. Třetí přespolní vývozce však byl neskutečně drahý a občané Lhoty proto volali po tom, aby na trhu byl ještě někdo, kdo bude tak levný jako ti dva místní. Pletichář přišel se super řešením. Město bude dávat dotace Vodárnám, které plně vlastní, a ty budou nabízet vývozy za 800 Kč jako ostatní a občané Lhoty budou spokojení. Zastupitelé zaplesali a jednohlasně tento návrh 15. prosince 2016 schválili.

Pletichář, který mimo jiné spravuje i Vodárnu Plzeň, ihned uzavřel dohodu se spřáteleným přespolním neskutečně drahým podnikatelem a místním podnikatelům naoko nabídl dohodu za tak nevýhodných podmínek, že ji nemohli akceptovat. Tím se stal jejich přímým konkurentem a začal nabízet vývoz občanům Lhoty s cílovou částkou 800 Kč, jak mu to v usnesení nařídilo Zastupitelstvo města. To vypsalo pro Vodárny bianko šek. On si ten třetí podnikatel účtuje Vodárnám za vývoz bez problémů přes 3000 Kč a zbytek do 800 Kč platí město na dotaci. Aby pletichář zlikvidoval konkurenci, tak těm malým místním podnikatelům přestal dotovat stočné, čímž se stali dražšími, než jeho superdotovaný vývozce.

Občan Lhoty tak má na výběr mezi místním malým podnikatelem, který mu to bez dotace vyveze za 800 + stočné, nebo mezi Vodárnou, která mu zajistí vývoz od třetího podnikatele za 800 Kč se vším všudy. To, že na toho třetího město doplatí okolo 2500 Kč, to už bolí někoho jiného, konkrétně nás všechny obyvatele města Plzně a za ty tisíce vývozů to bude pěkných pár miliónů. Samozřejmě si obyvatel Lhoty vybere toho pro něj nejlevnějšího a tak se ocitají místní malí podnikatelé bez zakázek a hrozí jim reálná likvidace.

Asi není třeba zdůrazňovat, že jen za tu dotaci by to malý místní podnikatel vyvezl dvakrát s cenou pro občana Lhoty zadarmo. Ale malý místní podnikatel na dotaci nemá nárok.

A pletichář se směje, jak si to všechno šikovně ošéfoval. Až padnou místní podnikatelé na hubu a zabalí to, tak má obrovský prostor rozjet monopol, navýšit ještě víc ceny a pustit místním i rozpočtu města žilou.

Italské přísloví:"Kdo ovládá trh s odpadem, ovládá celé město."

Zdroj: https://www.pirati.cz/regiony/plzensko/tiskove-zpravy/start

Autor: Lukáš Bartoň | pondělí 30.1.2017 17:33 | karma článku: 15.54 | přečteno: 468x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Plzeň

Ludmila Ibehejová

Když tenkrát pršelo jen se lilo...

Tehdejší kulminování řek v jižních Čechách a na Moravě před dvaceti lety bylo v denních zprávách sice děsivé, ale z pohledu nás - diváků "za rohem" přece jen kapku vzdálené.

8.8.2022 v 17:36 | Karma článku: 26.72 | Přečteno: 397 | Diskuse

Ludmila Ibehejová

Nevěřte té bestii aneb kominíkem snadno a rychle

Ne každý den se tak říkajíc "vyvede," takže jsem v tom jiskřivém a chladném červnovém ránu začala tentokrát vyvádět já. Kuchyňská kamna na chalupě si totiž zase projednou zastávkovala.

10.7.2022 v 18:11 | Karma článku: 26.24 | Přečteno: 342 | Diskuse

Ludmila Ibehejová

Nemusí být zrovna pátek

Navíc třeba i třináctého. Ostatně - kdo by v dnešní době chtěl věřit na nejrůznější varovná znamení.

21.6.2022 v 21:08 | Karma článku: 26.24 | Přečteno: 335 | Diskuse

Ludmila Ibehejová

Když se ruka k ruce vine?

Život je největší dar - proto ho vychutnávejme, pokud to jen trochu jde - hodinu po hodině, minutu po minutě. V dnešní době to platí dvojnásob.

29.3.2022 v 17:13 | Karma článku: 24.89 | Přečteno: 327 | Diskuse

Ludmila Ibehejová

Dáte si se mnou štamprdli?

"Kam slunka boží tvář se lije, pít bude se a pilo, pije, že všechno pije - každý ví - a já mám být snad střízlivý ?" (Od básníka, jehož jméno mi uniklo, ale citát jsem si kdysi dávno poznamenala).

20.3.2022 v 16:34 | Karma článku: 27.21 | Přečteno: 429 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1401

Idealista a věčný optimista. Profesí strojař, ve volném čase politik. Předseda Pirátské strany v Plzeňském kraji a v minulosti i studentský aktivista.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...